Rol sociaal makelaar vanaf 2019

In de nieuwe beleidsregel voor sociaal makelaarsorganisaties (per 1 januari 2019) wordt het sociaal beheer van speeltuinen niet opgenomen als taak of verantwoordelijkheid. Naar verwachting zijn er dan nog niet overal nieuwe speeltuinorganisaties. Dit betekent dat het soms wenselijk is dat de SMO tijdelijk het sociaal beheer blijft uitvoeren.

Het is belangrijk om te beseffen dat participatieprocessen om tot verzelfstandiging te komen, afhankelijk zijn van de energie onder betrokkenen en hun eigen tempo, draagvlak en dynamiek kennen.

Alle 21 Utrechtse beheerde speeltuinen hebben jaarlijks per 1 januari het recht op verzelfstandiging. Dit onder voorwaarde dat initiatiefnemers aantonen daar klaar voor te zijn, er voldoende draagvlak is onder bewoners en professionals en wordt voldaan aan de kwaliteitscriteria voor beheerde speeltuinen.

De speeltuinen die per 1 januari 2018 het recht op verzelfstandiging niet hebben gebruikt, blijven onder beheer van de sociaal makelorganisaties en Stadsbedrijven. De speeltuinen hebben jaarlijks per 1 januari het recht om te verzelfstandigen wanneer er voldoende draagvlak is en voldaan wordt aan de kwaliteitscriteria. Dit is per speeltuin maatwerk. Het proces van het recht op verzelfstandiging kent op elke speeltuin een eigen tempo en dynamiek.

Wanneer in het kalenderjaar een nieuwe speeltuinorganisatie zich meldt, dan gaan wij daar het gesprek mee aan. Voorwaarde is wel dat die organisatie overeenstemming heeft met de SMO, UVO en Stadsbedrijven over taken, verantwoordelijkheden en financiële middelen. Een overname moet budgetneutraal verlopen en wordt voorgelegd aan de gemeente. Gezien de ervaringen tot nu toe hebben wij er alle vertrouwen in dat betrokken partijen hier in goed overleg uitkomen.

Tot slot: de SMO kan de speeltuin benutten als werkgebied voor haar sociaal makelaars, als vindplaats voor nieuwe initiatieven of om contacten te leggen met kinderen en volwassenen.

Secties
Sectie toevoegen

Opmerkingen