Nieuwsbrief Utrechtse Speeltuinen Voorjaarseditie 2023

Beste speeltuinmakers, bestuurders en alle geinteresseerden,

 

Ook zo'n zin in het voorjaar?! Wij zijn weer volop bezig om de projecten en ontwikkelingen ook in 2023 door te zetten en zo in de lente weer volop te kunnen spelen, sporten en bewegen. In deze nieuwsbrief belangrijk nieuws over de laatste ontwikkelingen rondom de collectieve samenwerking Dwarsverband, een oproep voor de gezamenlijke invalpool, samen spelen, avontuurlijk spelen en gezond spelen. 

 

Collectieve samenwerking Dwarsverband: Aansluiting speeltuinen weer een stap dichterbij

Op woensdag 22 februari kwamen de verzelfstandigde speeltuinen weer samen. Deze keer bij natuurspeeltuin De Hoef. Samen met Dwarsverband en ons is de laatste stand van zaken over de mogelijke toetreding gedeeld. Ook is een inventarisatie gemaakt van welke onderwerpen de bestuurders graag als eerste zouden willen oppakken met elkaar. Kijk voor het volledige verslag op: https://www.dwarsverbandutrecht.nl/speeltuinen/.

Hiernaast zullen we samen met Dwarsverband afstemmen om de aansluiting zo goed mogelijk voor te bereiden, maar ook de huidige ondersteuning op speeltuinmakersniveau voor alle beheerde speeltuinen te continueren.  Wij (Janneke en Alexander) zullen als kwartiermakers het proces begeleiden naar de mogelijke aansluiting en tegelijkertijd met name de onderwerpen die naar voren kwamen met hoogste prioriteit behandelen. Voor nu zijn dit organisatiestructuur en werkgeverschap. De bedoeling is dat wij een overzicht te maken van mogelijke vormen van organisatiestructuren, werkgeverschap en personeelsbeleid met bijbehorende wettelijke verplichtingen en eventueel mogelijke leveranciers.

Hans en Sarah zullen zoals aangekondigd tijdens de bijeenkomst namens Dwarsverband de komende tijd graag 1 op 1 komen kennismaken. Heb je hiervoor nog geen afspraak ingepland, neem dan contact op met ze via info@dwarsverbandutrecht.nl.

Dwarsverband.jpg

 

Gezamenlijke invalpool: speeddaten

Hebben jullie nog gaten in de (vakantie)roosters, of zijn jullie op zoek naar invalkrachten met een specifieke expertise als ZZP'er? Kom 4 april naar de bijeenkomst! Hier gaan de ZZP'ers die zich hebben opgegeven voor de invalpool speeddaten met de beschikbare en of geinteresseerde speeltuinen. In ieder geval speeltuinen Bankaplein, Sportspeeltuin Abstede, de Hoef en de speeltuinen van Utrecht Natuurlijk doen mee. Meer informatie of ook meedoen?! Neem contact op met Alexander: info@speeltuinen.org of Whatsapp / mobiel: 0623424958.

dinsdag 4 april, 9:30 - 11:30
Locatie: Speeltuin Bankaplein

 

Samen spelen

Het Wheelchair Skills Team, Empowerment by playing, Marijke Orthel, enthousiaste vrijwilligers, en de samenspeeltuinen slaan de handen in een door kinderen met en zonder beperking te laten samenspelen. In de periode mei-juni willen ze graag de samenspeeluitjes organiseren in de speeltuinen.

Met samenspeeluitjes willen ze kinderen zonder en met beperking een positieve samenspeelervaring bieden. Als je een keer meemaakt wat samenspelen kan betekenen, raak je ermee vertrouwd en wordt het normaler om samen te spelen met kinderen die van elkaar verschillen.

Wil jij samenspeeluitjes in een speeltuin bij jou in de buurt organiseren of beheer je een samen-speeltuin en wil je graag een uitje hosten? Neem dan contact op met coördinator Marijke Orthel of Ilse van der Put: info@samenspeeluitjes.nl. Kijk voor meer informatie op: https://wheelchairskillsteam.nl/samenspeeluitjesutrecht/.

Samenspeeluitjes.png

Avontuurlijk Spelen

Op 22 februari zijn de speeltuinmakers weer samengekomen om hun plannen ten aanzien van de avontuurlijk spelen met elkaar te delen. Ze krijgen een rommelshop, speelzooi of een spullenwinkel. Kortom toffe toevoegingen qua materiaal en activiteiten waardoor de speeltuinen uitdagender worden en eigen creativiteit van kinderen wordt gestimuleerd.

Samen met de communicatieafdeling van de Gemeente, een PR-medewerker van Dock en onze eigen media expert Bart gaan we verder om een gezamenlijk plan te maken voor de communicatie. Belangrijk natuurlijk dat ouders en kinderen weten dat er avontuurlijk kan worden gespeeld! We verwachten dat er een vignet komt voor de deelnemende speeltuinen. Wil jij ook meedoen aan deze beweging of instromen? Neem contact op met Janneke. In september volgt sowieso een bijeenkomst waarin we jullie willen laten zien wat de plannen hebben opgeleverd van de deelnemende speeltuinen en hoe avontuurlijk we zijn geweest.

AvSpelen.jpeg

 

Bijeenkomst gezond en bewust spelen 

De laatste paar zomers zaten er vaak hele hete dagen tussen, waarbij de temperaturen tot boven 35 graden kwamen. Hoe ga je hier eigenlijk mee om? Er is nog geen hitteprotocol waar je je als speeltuin aan zou kunnen houden terwijl dit toch heel handig zou zijn als richtlijn voor jou als speeltuin.

Ook zijn er praktische zaken en tips die je goed op de hitte zouden kunnen voorbereiden en tegelijkertijd een duurzame oplossing kunnen bieden. Zo wil je misschien wel zorgen voor een groen dak, of meer schaduwplekken in de speeltuinen. Hierover gaan we met experts aan het woord jullie inspireren met de bijeenkomst gezond en bewust spelen. Zet daarom alvast in de agenda en kom 16 mei naar de bijeenkomst: 

dinsdag 16 mei, 9:30 - 11:30
Locatie: n.n.t.b.

Hitteplan2.jpeg

 

Agenda

22 maart: Avontuurlijk spelen (9:30-11:30, Bankaplein)
4 april: Speeddaten gezamenlijke invalpool (9:30-11:30, Bankaplein)
19 april: Avontuurlijk spelen (9:30-11:30, locatie nader te bepalen)
16 mei: Gezond en bewust spelen (9:30-11:30, locatie nader te bepalen)

 

Janneke Baan en Alexander van den Kommer
Kwartiermakers Utrechtse Speeltuinen van de Toekomst
Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld je af via info@speeltuinen.org