Nieuwsbrief Utrechtse Speeltuinen Zomereditie 2020 | Aantrekkelijke speeltuinen

Beste speeltuinen, partners en alle geinteresseerden,

 

De zomervakantie staat alweer voor de deur. Na een vreemde periode in verband met de coronamaatregelen lijkt alles weer zo goed als "normaal" terug te kunnen keren in de speeltuinen. Er worden weer zomerprogramma's aangeboden en eigenlijk mag bijna alles weer, zo lang de 1,5m. wordt aangehouden voor volwassenen. Ondertussen zijn er voor en achter de schermen weer veel leuke ontwikkelingen gaande waarvan we jullie op de hoogte willen brengen in deze nieuwsbrief. We hopen dat alle speeltuinen dan ook weer een mooie zomer tegemoet kunnen gaan.

 

Vernieuwingen speeltuinen

Een aantal Utrechtse speeltuinen hebben niet stilgezeten tijdens coronatijd. Juist nu pakten ze hun kans om de speeltuin door te kunnen ontwikkelen. In samenwerking met Speelplan zijn zowel speeltuin de Pan als Sportspeeltuin Abstede een herinrichtingstraject in gegaan om hun speeltuin aantrekkelijk, inclusief, toekomstbestendig en uitdagend te maken.

Speeltuin de Pan: "Eindelijk is het dan zover! Na een jaar van voorbereiding, crowdfunding en overige manieren van subsidies, waaronder de subsidie van de gemeente Utrecht kan de eerste fase van de uitvoering voor de “nieuwe” Pan van start gaan. De eerste fase is aanbesteed en in de eerste week van mei heeft het startoverleg met de aannemer plaatsgevonden. Wij hopen de komende zomer grote stappen te hebben gezet en de eerste fase af te kunnen ronden. Uiteraard houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen en hopen wij dat de kinderen weer snel kunnen spelen en omwonenden weer kunnen genieten van hun mooie speeltuin!."

De Pan.jpgDePan2.jpg

Herinrichting de Pan.

De speeltuinmakers/bestuur van Sportspeeltuin Abstede hebben samen met de Gemeente Utrecht en Speelplan de herinrichting van Sportspeeltuin Abstede vorm gegeven. Om zo de jarenlange droom van een uitdagend Ninja City obstakelparcours te realiseren. 

Elise Weegels (ontwerper speelruimt Speelplan): "Bij de herinrichting is goed nagedacht over kinderen met allerlei niveaus en mogelijkheden. Zo bevat het parcours diverse uitdagingen voor kinderen met en zonder een handicap. Op deze manier kunnen alle kinderen samen lekker spelen en sporten. Je kunt hier straks klimmen, klauteren, springen, wippen, slalommen, zwaaien en nog veel meer! Firma Boerplay zal zorg dragen voor het leveren en plaatsen van de speel- en sporttoestellen, in de fabriek zijn ze nu druk bezig. Naar verwachting zal het parcours medio okt. 2020 klaar zijn!"

NinjaCityMap.jpgNinjaCityToestellenjpg.jpg

Herinrichting Sportspeeltuin Abstede.

 

Toolbox Aantrekkelijk Bestuur

Donderdag 9 juli was het zo ver! Voor het eerst hebben we de toolbox "Aantrekkelijk bestuur"
samen met leden van het bestuur van De Boog gespeeld. Door stellingen worden besturen geprikkeld na te denken over “hoe doen wij het nou eigenlijk”. Hierna word er een intentie verklaring gemaakt van punten waar ze aan willen werken om een nog aantrekkelijker bestuur te zijn.

Eva van Ingen (bestuurslid de Boog): “het is een leidraad voor een goed gesprek, de toolbox ziet er goed uit, is simpel om te spelen. Dit willen we ook met de speeltuinmakers doen. Complimenten voor Jantje Beton/NUSO! Deze vorm werkt goed!”

De Boog zoekt nog versterking voor hun bestuur! Ken of ben jij iemand die dit leuk zou vinden. Laat het hen dan weten op info@wijkspeeltuindeboog.nl. Wil jij ook een goed gesprek en de toolbox eens doen? Neem dan contact met ons op.

Toolbox Boog.jpeg

 

SamenSpeelAkkoord

SamenSpeelAkkoord.jpegSamenspelen.jpegSamenspelen2.jpeg

De gemeente Utrecht wil dat alle kinderen in hun eigen buurt elkaar kunnen ontmoeten en samen buiten kunnen spelen. Naast de subsidie waarvoor jullie tot en met 17 juli een motivatiebrief voor kunnen schrijven willen wij graag met jullie een speelbelofte formuleren voor Utrecht. In het SamenSpeelAkkoord staat dat samen opgroeien in de zandbak de basis is voor de inclusieve samenleving.

Een deel van de speeltuinen is redelijk toegankelijk. De beheerde speeltuinen zijn allemaal
gastvrij, staan open voor alle kinderen en stimuleren samen spelen. Toch is het ook in Utrecht nog niet vanzelfsprekend dat kinderen met en zonder handicap gewoon in hun eigen buurt samen opgroeien in de zandbak.

Komende tijd zullen we dan ook regelmatig stil staan bij dit thema om samen stappen te ondernemen om elke speeltuin beter toegankelijk en bespeelbaar te maken voor kinderen met een handicap. Dit gaat niet alleen om de fysieke aanpassing van de speeltuinen maar ook over de sociale kant van samen spelen. Dat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten en zich samen met hun ouders/begeleiders actief betrokken voelen bij de samenspeelcommunity rond iedere speeltuin. 

Kijk vast eens op deze site:
https://vng.nl/publicaties/inspiratiebundel-aan-de-slag-met-samen-spelen

En denk eens na over wat jij vind dat er in de samen speel belofte van Utrecht moet komen te staan!

 

Wij wensen iedereen weer heel veel speelplezier en alvast een fijne zomervakantie!

 

Janneke en Alexander

Kwartiermakers Utrechtse Speeltuinen van de Toekomst

info@speeltuinen.org

 

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld je af door dit te mailen naar info@speeltuinen.org