Nieuwsbrief Utrechtse Speeltuinen | Inspiratie Speelruimte Samen Spelen

Beste speeltuinen, partners en alle geinteresseerden,

 

Bewegen en spelen in de speeltuin, dat wil iedereen. Liefst samen. Daar is echter wel (meer) ruimte voor nodig. Veel Utrechtse speeltuinen en samenwerkende organisaties zijn de afgelopen jaren hiermee aan de slag gegaan en dit heeft geresulteerd in vernieuwende speeltuinen waar steeds meer speelruimte is gecreeerd. Zowel qua inrichting als in het sociaal beheer. In deze nieuwsbrief willen we jullie laten zien hoe dat bijvoorbeeld is gegaan bij Speeltuin Noordse Park waar de speeltuin op een feestelijke manier is hereopend en tevens de publicatie "Speeltuinmaken doe je zo..." is overhandigd aan wethouder Victor Everhardt. Wil jij ook weten hoe je inspiratie met andere speeltuinen op kan doen en kan delen? En hoe je kinderen met een beperking kan laten samen spelen? Lees onze nieuwsbrief en mis niks!

 

DIY Speeltuinen Festival Noordse Park

Dinsdag 22 oktober is speeltuin Noordse Park feestelijk heropend. Na een fikse regenbui ging de zon schijnen en was daar het moment om samen met wethouder Victor Everhardt behaalde resultaten van een jaar lang hard werken met honderden helpers te vieren. Samen met kinderen en betrokken fondsen zijn gezamenlijk boompjes geplant om het groeiproces te symboliseren. Bovendien mocht de publicatie “Speeltuinmaken doe je zo…” door Victor uit een van de boompjes geplukt worden. Dit inspiratievol boekje ontwikkeld door Speelplan is de leidraad over (her)inrichting van het speeltuinterrein en geeft veel praktische en concrete tips hierover.

Check hier het het Youtube filmpje gemaakt door OndiepTv voor een leuke impressie van de 22e.

Voor de speeltuinmakers en besturen volgden twee workshops in het SpeeltuinLab met Samen Spelen en de Publicatie als aansluitende onderwerpen. De presentaties en de publicatie zijn bij Alexander op te vragen. Zorg ervoor dat jij ook een exemplaar ontvangt!

Publicatie.jpegPublicatieII.jpegPublicatieIII.jpegPublicatie.jpeg

Inspiratieboek Utrechtse Speeltuinen

Samen met Marijke Orthel (Noordse Park) zijn Janneke en Alexander begonnen met het werken aan het inspiratieboek Utrechtse Speeltuinen. Met dit inspiratieboek willen we ervoor zorgen dat besturen, speeltuinmakers, initiatiefnemers en andere betrokkenen inspiratie kunnen opdoen met het initieren, ontwikkelen en beheren van een speeltuin. Hoe doen (andere) speeltuinen dit? Concrete en praktische tips over werkgeverschap, het ontwikkelen van je organisatie, maar ook bijvoorbeeld hoe je het hart van jouw speeltuin kunt definieren zullen aan bod komen. Juist de diversiteit van alle Utrechtse speeltuinen laat zien dat een eigen unieke invulling gegevan kan worden aan het vernieuwend Utrechts speeltuinbeleid. 

De eerste brainstormsessie bij speeltuin Bankaplein samen met een aantal speeltuinen heeft al veel inspiratie voor het boek opgeleverd. Vrijdag 6 december 9:30 - 11:30 is er bij wijkspeeltuin de Boog een tweede sessie. We hebben gemerkt dat juist deze onderlinge uitwisseling van grote waarde is en al meteen praktische tips en energie oplevert voor jouw speeltuin! Ook meedoen?! Geef je op bij Alexander (info@speeltuinen.org of 06 23 42 49 58).  

Hé het is ok!

Ook in Vlaanderen houdt men zich druk bezig met speelruimte voor het kind. Op de leuke, speelse website van Vlaamse Dienst Speeltuinwerk zijn talloze tips te vinden. Bijvoorbeeld in een van hun laatste nieuwsberichten zijn geweldige posters te downloaden om kinderen (maar eigenlijk iedereen) te laten weten dat het ok is om ruimte te maken voor speelplezier. Download de posters en hang ze op in je speeltuin!
 
hetisok.jpg

StartUp Challenge Samen Spelen met een Beperking

Eerder al langsgekomen in de Speeltuinmakers Whatsappgroep liep er een challenge "Samen spelen met een beperking". Deze challenge sluit perfect aan op de workshop Samen spelen gehouden door Elly van Natuurspeeltuin de Hoef afgelopen speeltuinbijeenkomst. Elly vertelde onder meer over hoe je kan zorgen voor een inclusieve speeltuin en gaf specifieke aanbevelingen vanuit de praktijk. Deze challenge liet je nadenken over hoe je nou kan zorgen dat ook kinderen met een beperking echt samen kunnen spelen. Helaas is deadline al verstreken, maar houd de site in de gaten om te zien welke goede concepten zijn ingestuurd. Wellicht zijn deze ook voor jouw speeltuin bruikbaar!

SamenSpelen.png

EHBO & BHV

Voor het tweede jaar op rij worden voor alle Utrechtse speeltuinen EHBO&BHV workshops georganiseerd. 19 van de 21 speeltuinen doen mee aan de workshop EHBO&BHV. Ongeveer 70 speeltuinmakers, mee-makers en sociaal makelaars die dit jaar weer hun kennis ophalen over kinder-EHBO en brandblussen. Deze workshop wordt gegeven door het Rode Kruis, de eerste 2 hebben al plaatsgevonden en de reacties zijn positief! Meer info, of nog vragen? Neem contact op met Janneke.
 

Wisseling van de wacht bij de Gemeente

Jorden van Luxemburg draagt vanaf 2020 het stokje over aan Elhousine Alaoui. Elhousine is al goed op de hoogte van de speeltuinen, want hij is op dit moment samen met Jorden accounthouder van DOCK en is daarnaast vanuit de gemeente verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid. De reden van deze switch is dat Jorden is begonnen met de Metropool opleiding, wat niet meer te combineren is met zijn huidige takenpakket. Hij is trots op alles wat er is bereikt de afgelopen jaren en wil via deze weg iedereen bedanken voor de betrokkenheid en prettige samenwerking. Elhousine is te bereiken via e.alaoui@utrecht.nl en 030 286 8159. Naast Elhousine blijft Rick de Kogel ook aanspreekpunt binnen de gemeente voor het speeltuinbeleid.

 

Wij wensen iedereen weer veel speelplezier!

 

Janneke en Alexander

Kwartiermakers Utrechtse Speeltuinen van de Toekomst

info@speeltuinen.org

 

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld je af door dit te mailen naar info@speeltuinen.org