Nieuwsbrief Utrechtse Speeltuinen Wintereditie 2020 | Samen op weg naar een speels 2021

Beste speeltuinen, partners en alle geinteresseerden,

 

Laten we eerlijk zijn, wat was 2020 een lastig jaar! Ook deze week is er weer een strengere lockdown met meer onzekerheden. Maar zelfs met alle beperkingen en lastige maatregelen vanwege corona zijn we trots op de Utrechtse speeltuinen. Jullie hebben laten zien dat ook in moeilijke tijden spelen belangrijk is. Bedankt voor jullie enorme inzet en geduld en we hopen in 2021 toch stiekem op betere vooruitzichten waarin we weer vrijer en met veel plezier kunnen werken, spelen en bewegen. In deze nieuwsbrief willen we de laatste ontwikkelingen dit jaar met jullie delen en hebben we een verrassing om jullie op een leuke manier de feestdagen tegemoet te laten gaan.

 

Wat speelt er?

Normaal houden we minstens twee keer per jaar een stedelijke speeltuinenbijeenkomst zodat we elkaar kunnen inspireren en op een laagdrempelige manier kennis kunnen delen. Helaas zat dat er dit jaar niet in. Met een kleine poll wilden we toch van jullie weten "wat er speelt" op de speeltuinen zodat we in het vervolg hier bijvoorbeeld online workshops voor kunnen organiseren.

Hierbij een korte weergave van de resultaten:

Poll.png

Poll 2.png

Verder gaven de Utrechtse speeltuinmakers en besturen aan dat ze het graag met andere speeltuinen wilden hebben over:

  • collectiviteit en samenwerking zelfstandige speeltuinen (o.a. invalkrachten, technisch beheer)
  • wat is je rol en invulling op de speeltuin, zeker ten tijde van corona
  • Samenwerking en participatie met buurt, vrijwillers(beleid) en ouders
  • Inclusief (samen) spelen, Parsplay, afvalvrije speeltuin

Sommigen van jullie wilden juist niet online bij elkaar komen, maar de meesten wel. Aangezien grotere bijeenkomsten voorlopig niet mogelijk zijn willen we daarom aan de hand van jullie respons op korte termijn online sessies organiseren. We houden jullie hiervan op de hoogte!

 

Borden Utrechtse speeltuinen

Rens Hansen, ontwikkelaar van de site www.utrechtsespeeltuinen.nl heeft in samenwerking met ons en de Gemeente gezorgd dat op alle 21 beheerde speeltuinen zijn bord met QR-code komt te hangen. Op deze manier kunnen we alle bezoekers laten zien dat we met elkaar verbonden zijn en waar nog andere leuke beheerde speeltuinen te vinden zijn! 

BordRens Hoef.jpeg

 

Samen Spelen 

Op 10 december stond de eerste bijeenkomst gepland met de speeltuinen die dit jaar een aanvraag hadden gedaan voor “Samen Spelen in Utrecht” vanuit de Gemeente. De Speeltuinbende, Ilse en het kernteam (Elhousine, Lucienne, Janneke en Alexander) sloten daar bij aan. Binnenkort horen jullie meer over de speelbelofte en de nieuwe mogelijkheden voor in 2021. Hou ook het blad Buitenspelen in de gaten, daar komt ook een leuk artikel over samen spelen in Utrecht in te staan...

 

Coronamaatregelen

Sinds afgelopen maandag zijn er in het land helaas weer strengere maatregelen ingesteld. Voor de beheerde speeltuinen is tot nadere berichtgeving de lijn en het voorstel: buiten open, binnen dicht. Toiletten alleen voor kinderen toegankelijk, liefst vanaf een buiten ingang. Zo kunnen de speeltuinen in ieder geval open. De gemeente informeert de speeltuinen bij nieuwe eventuele aangescherpte maatregelen. 

 

We komen bij jullie langs...

Als aangekondigd komen we bij jullie langs met een kleine verrassing. Samen met speeltuinpartner Speelplan hebben we een Kerstpakket samengesteld om alle speeltuinen de Feestdagen op een leuke manier in te laten gaan. Janneke en ik zullen proberen deze voor de Feestdagen langs te brengen om zo toch voor een lichtpuntje te zorgen in deze sombere tijden.

 

Wij wensen iedereen alvast fijne en gezonde Feestdagen!

 

Janneke en Alexander

Kwartiermakers Utrechtse Speeltuinen van de Toekomst

info@speeltuinen.org