Fysieke inrichting en faciliteiten

Kinderen kunnen overal spelen, kinderen met een handicap ook! Zelfs op plekken die minder of heel slecht toegankelijk zijn. Wie heeft nooit kinderen zien spelen op een station, in het ziekenhuis, tijdens een grote mensen bijeenkomst. Losse materialen om mee te spelen bieden op plekken die slecht toegankelijk zijn en/of weinig speelaanleidingen uitkomst. Kun je met je rolstoel niet door het zand bij de schommel? Je kunt wél bellen blazen (zelf of met een machientje) naar de kinderen op de schommel. Kun je met je rollator niet door de deur van het speelhuisje? Een grote kartonnendoos biedt uitkomst en wordt het huisje van de buren waarin je wél kunt wonen.

Een juf op een school in Eindhoven bedacht het volgende bij deze glijbaan. Niet alle kinderen konden klimmen en dus  ook niet glijden. Toen zei de juf; "De glijbaan is een olifant, we gaan hem samen wassen." Het eerst ontoegankelijk toestel werd the place to be, met sponzen en emmers gingen de kinderen aan de slag.

Losse materialen en creatieve volwassenen zijn heel belangrijk voor samen spelen. De mooiste samenspeelplekken ontstaan als er én losse spelmaterialen zijn, én creatieve volwassenen én een toegankelijke samenspeeltuin.

Op deze pagina meer over wat je kunt doen om de toegankelijkheid en samenspeelwaarde van de speeltuin te verbeteren door doordacht ontwerp en keuze van materialen, middelen, toestellen en speelaanleidingen.

Naar de WC

Een heel belangrijk aspect voor nogal wat gezinnen met een kind met een handicap is de aanwezigheid van een aangepast toilet met verschoontafel.

Voor sommige gezinnen is de verschoonruimte zo belangrijk dat ze niet kunnen komen als er geen gelegenheid is om hun kind tijdens het bezoek liggend te kunnen verschonen en/of verzorgen.

Meer over toiletten en verschoonruimtes vind je hier

Heeft jullie speeltuin (nog) geen toilet en/of verzorgingsruimte ga in de buurt naar een organisatie die zo'n plek wél heeft. Denk aan een school, verzorgingstehuis, buurthuis etc. Gevonden? Maak afspraken met de eigenaar/beheerder over het gebruik van de ruimte door bezoekers van de speeltuin. Bijvoorbeeld Speeltuin Bankaplein heeft een afspraak met Buurthuis Rosa. Geef op je website aan waar de dichtsbijzijnde verzorgingsruimte is en wat de afspraken zijn.

Activiteiten gericht op verbeteren fysieke inrichting

> SamenSpeelScan

In 2020 is er bij een aantal speeltuinen in Utrecht een zogenaamde SamenSpeelScan afgenomen die je hier kunt lezen. In de scans vind je een checklist. Een SamenSpeelScan laten doen bij jouw speeltuin? Dat kan. Klik hier en neem contact op. Binnenkort op www.samenspeelnetwerk.nl een checklist. 

> Bekijk tips in filmpje "De Speeltuinbende test in Utrecht- Overvecht"

April 2015 heeft de Speeltuinbende een aantal speelplekken in de wijk Overvecht getest waaronder speeltuin Gagelsteede. Deelnemers aan de test waren ouders en kinderen uit Overvecht. Het filmpje van de test kun je hier bekijken. Aan het einde van  het filmpje zie je een lijst met tips voor aanpassingen. Het mooie is dat Gagelsteede aan de slag is gegaan met de tips en nu nog meer een samenspeeltuin is. 

> Op excursie

Speeltuinen die al een verbeterslag hebben gedaan zijn naast websites als www.samenspeelnetwerk.nl een heel belangrijke bron van inspiratie en kennis. Ga op excursie bij andere speeltuinen en speelplekken in Utrecht en laat je informeren.  Bekijk de toestellen, aanpassingen, de website én het toilet en vraag ze het hemd van het lijf over  leveranciers en ontwerpers. Vergeet niet ook te vragen naar mogelijkheden om zelf dingen aan te leggen en te maken. Zo heeft speeltuin Bankaplein een prachtige gidslijn van mozaiek en een chillbank en heeft Noordsepark activiteiten bordjes in de speeltuin bedacht én gemaakt

Betrokken ontwerpers én leveranciers samen spelen in Utrecht

Zoek je een ontwerper voor de renovatie van je speeltuin? In deze lijst vind je ontwerpers met bewezen ervaring met inclusief ontwerp en samen spelen in Utrecht. Veel van deze ontwerpers werken samen met hoveniers en leveranciers van speeltoestellen die ook ervaring hebben met samen spelen.

Liever met een andere ontwerper of bedrijf aan de slag? Check vooraf of de ontwerper of bedrijf aantoonbare ervaring heeft met samen spelen! Heeft de ontwerper/bedrijf geen ervaring maar is wel zeer gemotiveerd, vraag hen contact op te nemen voor coaching en advies met een ervaren ontwerper of met een adviseur/trainer samen spelen zoals www.empowermentbyplaying.nl  

Check de website van het Samenspeelnetwerk. 

Speeltuin Bankaplein

Ontwerper: Suzanne van Ginneken van Speelnatuur 

Eilandstede en Griftstede

Ontwerper:  Paul van Eerd van Buro Buitenruimte

Natuurspeeltuin de Hoef

Ontwerper: Speelplan

Speeltuin de Albatros

Ontwerper: Speelplan

Speeltuin Noordsepark

Ontwerper: Kris Brouwers, DesignMinds