Op weg naar een Samenspeeltuin

Op de website van het SamenSpeelNetwerk vind je heel veel informatie over Samen Spelen. De website biedt ook de mogelijkheid om vragen te stellen en in contact te komen met anderen die werken aan samen spelen. Binnenkort vind je op de site ook een checklist waarmee speeltuinen zelf kunnen checken wat al goed gaat en wat beter kan op het gebied van samen spelen. De checklist van het SamenSpeelNetwerk checkt op vijf gebieden: Organisatie, Samenspeelcultuur, Infrastructuur, Voorzieningen, Speelaanleidingen en Toestellen. Niet toevallig de aandachtspunten die je extra goed kunt zien als je door de SamenSpeelBril Kijkt.

Activiteiten die helpen bij de start

> SamenSpeelScan

In 2020 is er bij een aantal speeltuinen in Utrecht een zogenaamde SamenSpeelScan afgenomen. Klik hier om rapporten van de scans te lezen. Een SamenSpeelScan laten doen bij jouw speeltuin? Dat kan. Klik hier en neem contact op.

> Test je Speelplek

Zin in een speelse tool? Zet de kinderen aan het werk met de tool van de Speeltuinbende "Test je speelplek"

Met testbordjes in de hand laten de kinderen zien waar je wel en niet leuk samen kunt spelen.

Hulp en ondersteuning

  • Neem contact op met een van de kwartiermakers over hoe de speeltuinen een beroep kunnen doen op Samen Spelen in Utrecht
  • Leer van elkaar. Ga eens op bezoek bij één van de Utrechtse samenspeeltuinen bijvoorbeeld bij Speeltuin Eilandsteede.
  • Voor het uitvoeren van een SamenSpeelScan Empowerment by PLaying
  • Informatie over toegankelijkheid en inclusie in Utrecht Solgu
  • SamenSpeelNetwerk helpdesk

De volgende stap

Je hebt het filmpje van Ian bekeken, samen met anderen met de SamenSpeelBril op je neus rondgelopen door je speeltuin. Je hebt wellicht al een samenspeeltuin bezocht en gesproken met medewerkers, ouders, kinderen, experts. Je weet dat samen spelen niet alleen gaat over de fysieke inrichting van een speeplplek maar juist ook over de sociale bejegening. De volgende stap focussed dan ook op de organisatie van je speeltuin.